Café Oscar – mötesplats på Kiruna Handelsområde

I januari 2014 invigde Café Oscar sin verksamhet i de nybyggda lokalerna på Kirunas växande handelsområde. Det är det tredje cafét som Carola Enmark öppnar i Fastighetsmästarens lokaler, ett tecken på en nöjd hyresgäst.

Sedan 2009 har Carola drivit Café Oscar i Fastighetsmästarens galleria Galaxen, i Kiruna Centrum. Det är en uppskattad träffpunkt på både veckodagar och helger. För en tid sedan började en plan på att öppna ytterligare ett café växa fram hos Carola. Ett bageri och café i ett med hög kvalitet på bröd och bakverk och även med surdegsbröd på menyn.

– Surdeg har varit populärt nu ett tag och trenden verkar hålla i sig. Jag ville öppna ett nytt ställe som skulle erbjuda bageriprodukter med lite högre kvalitet och med en lite lyxigare känsla, berättar Carola.

Carola hade sökt lokal i cirka ett år när hon hörde att Fastighetsmästaren skulle utöka och bygga nya lokaler på handelsområdet Krämaren Välten. Den nya delen med ett antal nya varuhus och butiker kändes som det perfekta stället för att skapa en ny mötesplats på.
– Handelsområdet är på tillväxt och har stor potential, det kändes helt självklart att det nya caféet skulle blir där, säger Carola.
Då hon var befintlig hyresgäst tog hon direkt kontakt med Fastighetsmästaren för att diskutera sin idé och tillsammans hitta en lämplig utformning av lokalen. Eftersom ett surdegsbageri kräver speciella faciliteter som exempelvis kylutrymmen för långsam jäsning etc. så var det viktigt att ha en bra dialog med hyresvärden.
– Jag har redan öppnat två caféer i deras lokaler och vet att de är lyhörda för hyresgästernas önskemål och krav, fortsätter Carola.Det nya bageriet/caféet ligger i gaveln på en av de nya byggnaderna med ett gemytligt ljusinsläpp, det finns 55 sittplatser, gott om parkeringar och även en skoterparkering utanför.
Bakgrund Café Oscar
1995 blev Carola Enmark delägare i bageriet i Puoltikasvaara, en by belägen mellan Kiruna och Gällivare. Bageriet levererar bakverk och bröd till matbutiker i Norrbotten och strax efter att Carola ensam tog över verksamheten förverkligade hon sin dröm genom att öppna en tillhörande cafédel i anslutning till bageriet. Efter det har hon hunnit öppna ytterligare tre caféer. Ett Café Oscar i Kiruna 2009, Café Oscar i Gällivare 2011 och nu ett tredje Café Oscar på Kiruna Handelsområde .