Clas Ohlson, varuhus på Kiruna Handelsområde

Clas Ohlson är vår hyresgäst på Kirunas växande handelsområde. Varuhuskedjan slog upp dörrarna och etablerade sig i Kiruna under hösten 2010.

Fastighetsmästaren förde en nära dialog med Clas Ohlson före etableringen i Kiruna. Såväl befintliga lokaler som nybygge diskuterades och förslag presenterades för placering både i centrum och på handelsområdet. Valet föll på kvarteret Välten på Kirunas växande handelsområde där Clas Ohlson beslöt att bygga en ny fullstor butik på 1 300 kvadratmeter.

För projektering och byggnation anlitades kirunaföretagen ER-Bygg Entreprenad och Byggnadsbyrån Roland Isaksson AB. De första spadtagen togs under våren 2010 och redan samma höst invigdes butiken. Ett år senare har Clas Ohlson omkring 800-1000 dagliga besökare.
Kirunabutiken är en av få butiker i kedjan som inte är inhyst i en galleria och av den anledningen är antalet besökare något lägre än genomsnittet. Å andra sidan uppvisar butiken en ovanligt stark försäljning mot företagskunder. Kort efter etableringen sålde man lika mycket till företag som andra Clas Ohlson-butiker vanligtvis gör efter 5 år. Butikschef Jörgen Wettainen rapporterar att försäljningsresultaten är goda såväl vardagar under dagtid som under veckoslut. Under lördagar och söndagar bidrar norska shoppingturister till en stark handel.
Tomten intill Clas Ohlson ägs av Fastighetsmästaren och 2014 öppnade sportkedjan Intersport en butik vägg i vägg med Clas Ohlson. Jörgen Wettainen välkomnar en ny granne till Kirunas hetaste affärsläge. Att etablera sig på Kirunas växande handelsområde är strategiskt även i ett längre perspektiv då det är placerat i riktning mot det nya centrum som ska skapas i samband med stadsflytten.
Bakgrund Clas Ohlson
Clas Ohlson grundades 1918 som en postorderfirma i Insjön, Dalarna. Företaget hjälper sina kunder att lösa vardagens praktiska små problem med ett sortiment av prisvärda produkter inom fem produktområden: Bygg, El, Multimedia, Hem och Fritid. Med nuvarande 148 butiker och 19 kontrakterade kommer Clas Ohlson snart att ha 167 butiker, varav 71 i Sverige, 61 i Norge, 23 i Finland och 12 i Storbritannien. Företaget är noterat på OMX Nordic Exchange och har cirka 3 500 anställda.